Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Ministri financií skupiny G20 chcú efektívne zdaňovať superbohatých, peniaze by využili aj na boj proti zmene klímy












27.7.2024 (SITA.sk) - Ministri financií skupiny najväčších ekonomík sveta G20 sa v piatok dohodli, že sa budú usilovať o efektívne zdanenie superbohatých.

Pri plnom rešpektovaní daňovej suverenity sa budeme snažiť spolupracovať, aby sme zabezpečili, že jednotlivci s ultra vysokým čistým majetkom budú efektívne zdaňovaní,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov po dvojdňovom stretnutí v brazílskom Riu de Janeiro.

Výsledok prekonal očakávania



Brazília pred samitom G20, ktorý sa uskutoční 18. až 19. novembra v Riu de Janeiro, urobila z návrhu na uvalenie dvojpercentnej minimálnej dane pre miliardárov hlavnú prioritu svojho predsedníctva v skupine. Brazílsky minister financií Fernando Haddad označil piatkovú dohodu za „významný krok vpred“.

Vždy sme boli optimistickí, pokiaľ ide o tento výsledok. Ten naozaj prekonal naše pôvodné očakávania,“ povedal Haddad.

Podľa analýzy Oxfam zverejnenej vo štvrtok pred stretnutím ministrov financií najbohatšie 1 % nazhromaždilo za ostatné desaťročie nové bohatstvo vo výške 42 biliónov dolárov, čo je takmer 36-krát viac ako dohromady chudobnejšia polovica svetovej populácie. Podľa správy Gabriela Zucmana, ktorú si objednala Brazília, miliardári v súčasnosti platia na daniach ekvivalent 0,3 % svojho majetku.

Dva tábory



Dvojpercentná daň by celosvetovo od približne troch tisícok získala 200 až 250 miliárd dolárov ročne. Tieto peniaze by mohli pomôcť financovať verejné služby, ako je vzdelávanie a zdravotná starostlivosť, ako aj boj proti zmene klímy. Brazílsky návrh zdaniť miliardárov rozdelil krajiny G20. Francúzsko, Španielsko a Juhoafrická republika mu vyjadrili podporu, zatiaľ čo USA sú proti.

Daňovú politiku je veľmi ťažké koordinovať globálne a nevidíme potrebu alebo si naozaj nemyslíme, že je žiaduce pokúsiť sa o vyjednanie globálnej dohody,“ povedala vo štvrtok novinárom americká ministerka financií Janet Yellenová.





Viac k témam: americká ministerka financií, zdanenie superbohatých
Zdroj: SITA.sk - Ministri financií skupiny G20 chcú efektívne zdaňovať superbohatých, peniaze by využili aj na boj proti zmene klímy © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia