Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Von der Leyenová naliehala na čínskeho prezidenta, aby využil vplyv Pekingu na zastavenie vojny na Ukrajine (foto)












6.5.2024 (SITA.sk) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že čínsky prezident Si Ťin-pching musí zohrať „dôležitú úlohu“ pri deeskalácii napätia v súvislosti s jadrovými hrozbami zo strany Ruska. Referuje o tom web The Guardian.

Von der Leyenová bola súčasťou trojstranných rokovaní medzi ňou, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a Si Ťin-pchingom na pondelkovom samite v Paríži. Naliehala na čínskeho vodcu, aby využil vplyv Pekingu na zastavenie ruskej vojny proti Ukrajine, a tiež ho požiadala, aby Čína akceptovala spravodlivé pravidlá globálneho obchodu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine



Von der Leyenová tiež uviedla, že je „presvedčená“, že Si Ťin-pching bude naďalej zohrávať „dôležitú úlohu“ pri deeskalácii napätia v súvislosti s jadrovými hrozbami zo strany Ruska.

Povedala to niekoľko hodín po tom, čo ruský vodca Vladimir Putin nariadil vojenské cvičenia simulujúce použitie taktických jadrových zbraní umiestnených v blízkosti Ukrajiny.

Macron aj Von der Leyenová naznačili, že prioritou rozhovorov bol obchod, pričom zdôraznili, že Európa musí vo svojich hospodárskych vzťahoch s Čínou brániť svoje „strategické záujmy“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Von der Leyenová a Macron sa stretli s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom (fotografie)





Viac k témam: Čínsky prezident, Francúzsky prezident, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Vojenské cvičenia, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk - Von der Leyenová naliehala na čínskeho prezidenta, aby využil vplyv Pekingu na zastavenie vojny na Ukrajine (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia